Bir Zamanlar Anadolu'da

İnsanın kaderi çaresizliktir.. Hele ki Anadolu'da yaşayan bir insanın. Film, aslında sadece Arap Ali'nin doktora ''Bir zamanlar Anadolu'da dersin, böyle bir gün, bir gece yaşamıştık diye hatırlarsın'' cümlesinin birleşiminde, çok bilindik hayat hikayelerinin üstünde duruyor. Sırf bu sadeliği bile, filmin samimiyeti için yetiyor da artıyor bile.

Ancak çok farklı bir konunun üstünde daha duruyor film.. İnsan, bir şüpheyle nasıl yaşar? Hele ki o şüphe, bir daha asla öğrenemeyeceği bir şey ise.. Cannes'da aldığı Grand Prix ödülüyle Nuri Bilge Ceylan, son filmi Bir Zamanlar Anadolu'da ile tüm bu çıkmazları, bir Anadolu bozkırında anlatıyor..


Aslında film analizi/eleştirisi muhabbetine sıkça karşı olduğumu tekrarlamışımdır ama bu filmle ilgili birkaç bir şey söylemezsem, kendimi rahat hissetmem diye düşünüyorum.


Film, Nuri Bilge'nin fotoğrafı sinemalaştırmadaki ustalığıyla başlayıp, Kırıkkale'nin bozkırlarına hepimizi hapsederek devam ediyor. Diğer filmlerinden farklı olarak bu filmde daha sık diyaloglara yer vermiş usta yönetmen ve bence de iyi yapmış. Köyde muhtarın savcıyla muhabbeti sadece zekice düşünülmüş bir diyalogdan öte Anadolu insanının iç dünyasına da dikiz atması açısından önemli. Keza polis arabasındaki muhabbet de öyle. Morg sahnesinin ise son yıllarda izlediğim en iyi sahnelerden biri olduğunu söyleyebilirim. Sırf o bölüm bile başlı başına bir film. Sadece dram filmi yapan sinemacıların değil, Türk Sinemasında komedi filmi çekmeye çalışanların bile oturup feyiz alabilecekleri bir sahne. Bu açıdan baktığımda, her ne kadar kurgu olarak filmin seken yanları olsa da, diyaloglarıyla bir adım öne geçiyor film benim nazarımda.

Film, taşıdığı yükü usta oyuncuları sayesinde atmayı başarmış, bu da ayrı üstünde durulması gereken konu. Özellikle Fırat Tanış ve Taner Birsel, suçlu-savcı ikilisini çok başarılı canlandırmış. İşte bu yüzden, oyuncu yönetimi konusunda bir adım daha ileri gittiğini görmek zor değil Nuri Bilge'nin. Her yeni filmiyle bir basamak daha çıkması, Cannes'daki yeni ödüllerin habercisi mi olacak, bekleyip göreceğiz.