Unutulmayan dizi karakterleri - Bölüm 2

İki dizi, iki karakter, bir oyuncu: Haluk Kurtoğlu - Kuruluş (1987) Şeyh Edebalı - Kurtuluş (1994) General Papulas 

Türk Tiyatro ve Sinemanın usta oyuncusu Haluk Kurtoğlu, tiyatro ve sinemadaki unutulmaz performanslarının yanında, dizilerin yükselişe geçtiği dönemde yer aldığı projelerle de adından sıkça söz ettirdi.

Usta oyuncunun yer aldığı iki önemli proje, Tarık Buğra'nın ölümsüz eseri Osmancık'tan uyarlanan Kuruluş ve senaristliğini Turgut Özakman'ın üstlendiği Kurtuluş dizisi.



1932 Aydın doğumlu usta oyuncu Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünde gördüğü eğitimden sonra, yaklaşık 45 sene Devlet Tiyatrolarında görev aldı.

Dizi furyasının yükselişe geçtiği 80'li yılların sonunda, Tarık Buğra'nın eseri Osmancık'tan uyarlanan TRT'nin yüksek bütçeli ve geniş oyuncu kadrolu dizisi Kuruluş'ta, romanın ana ve en önemli karakterlerinden biri olan Şeyh Edebalı'yı başarıyla canlandırarak Türk seyircisinin gönlünde önemli bir yere sahip olmuştur.

Usta oyuncu, Şeyh Edebalı performansı gibi hafızalara kazanan bir diğer performansını da, Kurtuluş dizisinde canlandırdığı Yunan Komutan General Papulas rolüyle sergilemiştir. 1994 yılında çekimlerine başlanan ve çekimlerin iki yılda tamamlandığı TRT'nin bir diğer büyük dizisi Kurtuluş'ta sergilediği performansla unutulmayan dizi karakterlerine adını altın harflerle yazdırmıştır.

2004 yılında kaybettiğimiz değerli oyuncu, Antalya Altın Portakal Yıldırım Önal Anı Ödülü ile onurlandırılmıştır.