Sinemanın yeniden çekilmiş filmleri

Sevgili dostum Fatih Önder, dergisinin Ekim sayısı için, sinemanın yeniden çekilmiş filmleri hakkında bir yazı kaleme almamı istedi. Sinema tarihine damgasını vurmuş en önemli birkaç remake filmden yola çıkarak yazdığım yazı, remake furyası hakkında da önemli ipuçları veriyor. Yazının devamında, RoadLife dergisinin Ekim sayısında, ''Sinemada Remake Sendromu'' başlığıyla yayınlanan yazıyı bulabilirsiniz.

SİNEMADA REMAKE SENDROMU

Sinemada eski filmleri yeniden çekme girişimi, senaryo sıkıntısı yaşayan yapımcıların kurtarıcısı olarak gözükse de, sinemanın geldiği noktada, artık bir kaygıdan çok bir ihtiyaç haline geldiği açık bir şekilde ortada. İster senaryo sıkıntısı diyelim ister ekonomik kaygı, ya da ben daha iyisini yaparım düşüncesi, sinemada ‘remake’ furyasının en önemli nedeni olarak gösterilebilir. Özellikle son yıllarda korku/gerilim türündeki filmlerin sayısındaki artışla beraber bu türün yaşadığı senaryo sıkıntısı ve en önemlisi, sinemada görselliğin daha fazla ön plana çıkması ve kullanılan 3D tekniğinin etkisiyle, eski filmlerin yeni versiyonları bir bir gösterime girmeye başladı. 

Geçtiğimiz ay gösterime giren, yönetmenliğini Alexandre Aja’nın üstlendiği Piranha 3D, 1978 yılında çekilen aslına göre, sinemaseverler tarafından daha çok sevildi ve eleştirmenlerden geçer bir not aldı. Ancak Piranha, ‘remake’ filmler içerisinde şanslı sayılanlardan. Çünkü sinema tarihinde yüzlercesi çekilen ‘remake’ filmler eski yapımları aşamadığı gerekçesiyle, çoğu zaman sinema eleştirmenlerinden ve sinemaseverler tarafından olumlu bir not alamıyor.

İşte yine bu sene gösterime giren ‘A Nightmare on Elm Street/Elm Sokağında Kabus’ buna örnek olarak gösterilebilir. 1984 yılında çekilen ve yönetmenliğini Wes Craven’in üstlendiği ve yine aynı yönetmen tarafından devam filmleri de çekilen Elm Sokağında Kabus, Robert Englund’un canlandırdığı Freddy Krueger karakteriyle hafızalara kazınmış ve eleştirmenler tarafından korku/gerilim türünün en önemli örneklerinden birisi olarak gösterilmişti. Ancak 2010 yılında, Freddy Krueger karakterini usta oyuncusu Jackie Earle Haley canlandırdığı, adını rock gruplarına yaptığı videolarla duyuran yönetmen Samuel Bayar tarafından tekrar çekilen yeni Elm Sokağında Kabus’un,  filmin hayranları tarafından beğenildiğini söylemek zor.

‘Remake’ filmler dur durak bilmeden devam ederken, bir film haberi de Çinli dünyaca ünlü yönetmen Kar Wai Wong’dan geldi. Usta yönetmen, Orson Welles’in klasikleşen eseri, 1941 yapımı ‘The Lady From Shanghai’ filmini çekeceğini açıkladı. Filmin vizyon tarihi henüz belli olmasa da, bu yıl içerisinde gösterime girmesi bekleniyor.

The Count Of Monte Cristo/Monte Kristo’nun Kontu

Alexandre Dumas’ın ölümsüz eseri Monte Kristo’nun Kontu, sinema tarihinin belki de en çok yeniden çekilen filmlerinden biridir. Aşk, ihanet ve intikam duygularının başarılı bir şekilde işlendiği film, konusuyla halen daha bir çok esere ilham kaynağı olmakta. 1934 yılında Rowland V.Lee tarafından çekilen ve başrolünde Robert Donat’ın yer aldığı film, 2002 yılında Kevin Reynolds tarafından tekrar çekildi. Başrollerini James Caviezel, Guy Pearce, Richard Harris’in paylaştığı film, en yakın arkadaşı tarafından ihanete uğrayıp hapse atılan Edmond Dante’nin, hapisten kaçışını ve aldığı intikamı anlatıyor.

King Kong

‘Beni yönetmenlik sevdasına düşürdü’ dediği 1933 yapımı King Kong filmini, 2005 yılında seyirciyle tekrar buluşturan yönetmen Peter Jackson, filmin ana temasına dokunmadan, yeni King Kong’u görsel efektlerle seyirciye sundu. 1933 yılında Edgar Wallace tarafından kaleme alınan King Kong’un başrollerini Fay Wray, Robert Armstrong ve Bruce Cabot’un paylaşmıştı. 2005 yılında ise Naomi Watts, Jack Black ve Adrien Brody’in başrollerini paylaştığı film, dev goril King Kong’un sarışın aktris Ann Darrow’a aşık olmasını konu alıyor.

The Departed/Köstebek

2002 Hong Kong yapımı Infernal Affairs filminin Martin Scorsese tarafından yeniden çevrimi olan The Departed/Köstebek, suç dünyası ve polis arasındaki köstebek ağını anlatıyor. 2002 yılında Wai-keung Lau ve Alan Mak tarafından çekilen Infernal Affairs’in kadrosunda Andy Lau ve Tony Leung yer almıştı. Martin Scorsese’nin, Infernal Affairs çok etkilenip çektiği, senaryosunu ise William Monahan’ın yazdığı Köstebek filminde ise, Leonardo Di Caprio, Matt Damon, Jack Nicholson gibi çok değerli oyuncular bulunuyor.

The Italian Job/İtalyan İşi

1969 yapımı İtalyan İşi filminin ‘remake’i olan 2003 yapımı film, polisten kurtulmak için küçük arabalar ayarlayan bir soygun çetesinin hikayesini anlatıyor. İlk filmden farklı olarak ikinci filmde soygun, Los Angeles’da gerçekleşiyor. 1969 yılında yönetmenliğini Peter Collinson’un yaptığı filmin başrolünde Michael Caine yer almıştı. 2003 yılında ise F.Gary Gray tarafından tekrar çekilen filmin başrollerini Mark Wahlberg ve Oscarlı oyuncu Charlize Theron paylaşıyor.

War of the Worlds/Dünyalar Savaşı

H.G Wells’in bilim kurgu romanı Dünyalar Savaşı, ilk kez, 1953 yılında yönetmen Byron Haskin tarafından sinemaya uyarlandı. Filmin başrolünde Gene Barry ve Ann Robinson yer almıştı. Film 2005 yılında usta yönetmen Steven Spielberg tarafından tekrar çekildi. Dünyanın uzaylılar tarafından istila edilmesini konu alan filmin başrollerinde Tom Cruise, Miranda Otto, Tim Robins ve Dakota Fanning yer alıyor.

Scarface/Yaralı Yüz

1932 yılında Howard Hawks tarafından çekilen ve başrolünde Paul Muni’nin yer aldığı Scarface, yönetmen Brian De Palma tarafından 1983 yılında tekrar çekildi. Al Pacino’nun oyunculuğuyla devleştiği 1983 yapımı Scarface, yönetmen Brian De Palma’nın da başyapıtı olarak gösteriliyor. Suç dünyasına ait çarpıcı gerçeklerin anlatıldığı film, klasikler arasındaki yerini çoktan almış durumda.

Karate Kid

2010 yılının önemli ‘remake’lerinden biri de Karate Kid. 1984 yılında John G.Avildsen’in yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Ralph Macchio ve Miyagi Usta karakteriyle hafızalara kazınan Pat Morita paylaşmıştı. Karate Kid 2 ve Karate Kid 3 diye devam filmleri de çekilen film, 2010 yılında Harald Zwart tarafından tekrar çekildi. Filmin başrollerinde Jaden Smith ve usta oyuncu Jackie Chan bulunuyor.

The Wolf Man/ Kurt Adam

Yine bu sene içerisinde, 1941 yılı yapımı, ‘The Wolf Man/Kurt Adam’ filmi yeniden çekilerek gösterime girdi. 1941 yılında yönetmen George Waggner tarafından çekilen filmin başrolünde Lon Chaney Jr. yer almış ve kurt adam karakteriyle hafızalara kazınmıştı. Film, 2010 yılında yönetmen Joe Johnston tarafından tekrar çekildi. Başrollerini Benicio Del Toro ve Anthony Hopkins gibi değerli oyuncuların paylaştığı, yeni ‘The Wolf Man’, beklenenden uzak bir görüntü çizdi.

A Fistful Of Dollars/Bir Avuç Dolar

Sinema tarihinin ses getiren önemli ‘remake’lerinden birisi de, İmparator lakaplı Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın 1961 yapımı Yojimbo filminin western ‘remake’ i A Fistful of Dollars. Sergio Leone’in 1964 ylında çektiği film, Clint Eastwood’un da ismini duyurması adına önemli. Başrolünü usta aktör Toshiro Mifune’nin canlandırdığı Yojimbo, pek çok sinemacıya da ilham kaynağı olan bir film.

Ocean’s Eleven

1960 yılında Lewis Milestone’in yönetmenliğini yaptığı ve başrollerinde Frank Sinatra, Dean Martin gibi oyuncuların yer aldığı Ocean’s Eleven filmi, 2001 yılında tekrar çekildi. Yönetmenliğini Steven Soderbergh’in yaptığı, başrollerinde George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts gibi değerli oyuncuların bulunduğu film, çok başarılı bir ‘remake’ olarak göze çarpıyor.

The Ring/Halka

Japon sinemasının en fazla gişe hasılatı getiren filmlerinden biri olan ‘Ringu’ filminin yeniden çevrimi olma özelliği taşıyan The Ring/Halka, korku/gerilim sinemasının en önemli örneklerinden. 1998 yılında Japon yazar Koji Suzuki’nin ‘Ringu’ isimli romanından, yönetmen Hideo Nakata’nın sinemaya uyarladığı film, 2002 yılında Gore Verbinski tarafından tekrar çekildi. Yedinci günün sonunda izleyenlerinin ölümüne yol açan bir kasedin konu alındığı filmin başrolünde Naomi Watts bulunuyor.

http://www.roadlifedergi.com/rd/