Vavien

Sinemadaki bir filmi izlemeye gitmeden önce, film ile ilgili yorumları okumayı çok fazla tercih eden birisi değilim. En azından kendim izleyene dek yorum yapmaktan kaçınırım. Vavien'i izlemeden önce birkaç yoruma denk geldim internette. İzleyenlerin çoğu beğenmemişti filmi. Olmamış diyordu birisi. Hatta Engin Günaydın'ı yerden yere vurmaya kadar gidiyordu iş. İyice meraklandım ve gidip izledim filmi. 

Türk seyircisinin direk bir isteği var film yapan insanlardan. Filmin mutlaka bir sonunun olmasını istiyoruz. İyi ya da kötü. Mutlaka bir şey olsun sonunda. Ya birisi ölsün ya da birisi hapse girsin gibi. Ya da daha önceden komedide oynayan birisinin, yeni filmi komik değilse hemen kötülüyoruz filmini. Engin Günaydın'ın Vavien'i de bu eleştirilerden bir hayli nasibini almıştı. Sebebi herkesin Burhan Altıntop'un hikayesini bekliyor olmasıydı herhalde. Zira aynısını Cem Yılmaz Hokkabaz filminde yaşamıştı. Herkes, Her şey çok güzel olacak filmi gibi bir film bekliyordu Cem Yılmaz'dan. Beklenen olmayınca büyük eleştiri almıştı filmi. Hoş, bu beklentiyi biraz da Cem Yılmaz kendi söylemleriyle yaratmıştı. Ama Engin Günaydın'ın yarattığı böyle bir beklenti olmadı filmden önce. Hatta üstüne basa basa Burhan karakterinden kurtulmak istediğini söylüyordu. Küçük bir hikayeyle de yapmak istiyordu bunu. Filmin komik olacağını da söylemiyordu ayrıca.

Filmi, Engin Günaydın'ın Burhan Altıntop karakterinden soyutlayıp izleyebilirseniz, filmin tadına varabilirsiniz. Tabi ki bir önceki rolden kurtulmak kolay değil, özellikle 4 sene Burhan Altıntop'u oynadıktan sonra, bu rolünde de hafif Burhan izleri vardı elbette. Ama Engin Günaydın'ın değişik karakterleri de oynayabileceğini Yazı-Tura'yı izleyenler gayet iyi bilir.

Filmin konusu olması gerektiği kadar basit.Karmaşık değil.Zaten Anadolu'daki bir ailenin yaşadıklarını anlatan bir filmin konusunu ne kadar karışık hale getirebilirsiniz ki? Bilindik bir hikaye, iyi oyuncuların elinde güzel bir şölene dönüşüyor.

Eğer içimizden bir hikaye izlemek istiyorsanız, bu filmi izleyin. Küçük ayrıntılara takılmadan.


(Filmin analizini yapmak değil amacım, ki herkesin gördüğü, izlediği şeyin tekrar tekrar analiz edilmesini çok sevmiyorum. Nette okuduğum yorumlardan dolayı, filmi izlemekte  tereddüt edenler olursa diye birkaç bir şey söylemek istedim sadece. )