Osman Fahir Seden gibi, Yeşilçam'ı sevmek..


Televizyonda Yeşilçam filmlerinin sıkça gösterildiği dönemdi.  Yeşilçam filmlerini sinemada izleyen kuşaktan değildim ancak en azından televizyonda sıkı bir takipçisiydim. İşte o dönemde izlediğim filmlerde hep bir oyuncu dikkatimi çekerdi. Oysa kendisiyle ilgili tek bir ufak bilgim dahi yoktu. İsmi, kim olduğu.. Hiçbir şey.. Her filmden sonra aynı soru! Kim bu oyuncu? Babacan tavırlarıyla, filmdeki ustalığıyla, o oyuncu Osman Fahir Seden’den başkası değildi. 

Herkesi izledik. İsimlerini ezberledik. Oynadıkları filmleri beyinlerimize yerleştirdik. Ama her zaman olduğu gibi, o isimleri bizlere izletenleri, o unutulmaz filmlerin mimarlarını hep unuttuk. Çok sonra internetin hayatımıza girmesi, bilmediklerimizi öğrenmede sağladığı kolaylıkla, Osman Fahir Seden’in aslında oyuncu değil, o izlediğim filmleri yöneten,   senaryosunu yazan hatta yapımcılığını yapan kişi olduğunu öğrenmemi sağladı. Şimdi birçoğunuzun, gerçekten Osman Fahir Seden kimdi acaba, dediğinizi duyar gibiyim.

Osman Fahir Seden, Hukuk Fakültesi mezunu. Ancak o, ülkemizdeki ilk özel film yapımevini kuran babası Kemal Seden gibi sinemayı tercih etmiş. 1951 yılında senaristliğini üstlendiği ‘İstanbul Kan Ağlarken’ filmiyle sinemaya adım atan Seden, 1959 yılında ‘Düşman Yolları Kesti’ filmindeki yönetmenliğiyle adını Yeşilçam’ın önemli yönetmenleri arasına sokmayı başarmış. Yönetmenliğe aksiyon, macera, dram filmleriyle adım atan Seden, 1960 yıllardan sonra güldürü, polisiye, müzikal filmlere yönelmiş. 1970’li yıllar ise,adeta altın çağını yaşatmış Seden’e. 70'li yıllarda altın çağını yaşayan Kemal Sunal'ın birçok filmi de onun eseridir. 1980’lerde şarkıcıların yükseliş dönemlerine katkıda bulunmuş. Özellikle Ferdi Tayfur’un birçok filminde onun imzasını bulabiliriz. 1986 yılında, Reşat Nuri Güntekin’in eseri Çalıkuşu’nu televizyon dizisi olarak çekerek, farklı bir kulvarda şansını deneyen Seden, burada da başarılı oldu. Çalıkuşu dizisi, bana göre,Türkiye'de yeni yeni filizlenen televizyon dizisi sektörüne, yeni bir soluk ve bakış açısı kazandırdı. Şu anda çekilen dizilere bakarak,    Seden'in bıraktığı etkiyi daha iyi anlayabiliriz. 1990’lı yıllarda yine birçok dizi film çeken Seden, 1998 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Yaklaşık olarak elli sene, Türk Sinemasına her yönüyle katkı sağlamış. Birçok ismi sinemaya kazandırmış. Ya yönetmen koltuğunda oturmuş, ya filmlerin senaristliğini yapmış ya da yapımcılığını. Filmlerinde oynamak ise en büyük zevki olsa gerek. Onu yönetmenliğini yaptığı Devlerin Aşkı filminde Avni Çarmıklı, Vatandaş Rıza filminde Necdet Çelikel, İnsan Sevince filmindeki Hadi Ağa rolleriyle hatırlarsınız. Yine kendisini Kemal Sunal’ın birçok filminde görmek mümkün. Senaryosunu yazdığı ve yönettiği Çalıkuşu dizinde Vali karakterine başarıyla hayat vererek, yönetmen koltuğunda başarılı olduğu kadar, iyi de bir oyuncu olduğunu bize göstermişti.

Bugün bile filmlerini izlerken büyük heyecan duyarım. Üstüne kitaplar yazılması gereken, sinemayla ilgilenmek isteyen gençlere uzun uzun anlatılması gereken bir isim Osman Fahir Seden. Hatta şu an da ülkemizde film yaptığını zanneden yapımcılara, senaristlere, yönetmenlere bile anlatılması gerek..

Peki neydi Osman Fahir Seden'i bu kadar farklı kılan? Çünkü o bize sinemanın para işi değil, gönül işi olduğunu gösterdi aslında. Bu işi yapmak için bu işi sevmek gerektiğini.. Ama biz o muhteşem filmlerini izlediğimiz ustayı her ustaya yaptığımız gibi unuttuk, arka plana ittik. Sinemayı tercih eden gençlere örnek olarak gösteremedik, içimizden bir Osman Fahir Seden daha yetiştiremedik.

Şimdi sinemamızın can çekiştiği zamanlarda Osman Fahir Seden gibi ustaları arar olduk.. Teşekkürler bize yurdumuz insanını bu kadar saf bu kadar içten anlattığın için. Yeşilçam’ı bu kadar sevdiğin için. Teşekkürler Osman Fahir Seden. Mekanın Cennet olsun.

Mail : bahadircoskun@yahoo.com